Printre cele mai importante elemente de organizare si asigurare a încărcăturii sunt chingile de ancorare, inelele de ancorare, barele telescopice de fixare și alte accesorii adiacente. Cu ajutorul acestor elemente de ancorare bunurile sau obiectele din mașină nu se pot amesteca, răsturna și deteriora. Prin urmare, întreaga încărcătură a autovehicului este securizată.
I. Chingile de ancorare – ce stim sau nu stim despre ele
- Culoarea benzilor de ancorare nu le garanteaza rezistenta sau capacitatea, nu este standardizata la fel ca la benzile de ridicare.
- Numarul de chingi utilizate pentru ancorarea unor marfuri nu este cel mai relevant, ci puterea si rezistenta acestora, precum si modul in care sunt ancorate.
- Cele mai utilizate modele de chingi pentru ancorarea si fixarea marfurilor pot avea urmatoarele variabile :
- Latimi ale benzii cuprinse intre 25mm si 75mm
- Lungimi ale benzii cuprinse intre 4 metri si pana la 14 sau 16 metri.
- Pot suporta intre 0.5 tone si 7,5 tone.
II. Eticheta – Ce trebuie sa stim despre eticheta
Eticheta unei chingi de ancorare trebuie sa fie cusuta la unul din capete. Culoarea etichetei este cea care ne spune despre materialul din care este fabricate aceasta dar si specificatiile tehnice :
- CHINGI CU ETICHETA ALBASTRA : ne informeaza ca acea chinga de ancorare este fabricata din polyester (PET). Chingile cu eticheta albastra sunt cele mai des utilizate modele, au o aplicabilitate universal. Ele isi pastreaza proprietatile la temperature cuprinse intre -40 si +100° C, si sunt rezistente la acizi minerali.
- CHINGI CU ETICHETA VERDE : ne informeaza ca acea chinga este fabricatA din poliamida (PA). Aceste tipuri de chingi functioneaza bine in aceeasi gama de temperaturi cu, curelele din polyester, dar sunt mai rezistente la substante alkaline, in schimb nu sunt rezistente la acizi minerali.
- CHINGI CU ETICHETA MARO : ne informeaza ca acel model de chingi este fabricat din polipropilen (PP). Isi pastreaza proprietatile la temperaturi cuprinse intre -40 si +80°C si nu sunt rezistente la acizi.